Rusalka – AVLYST

Grieghallen Edvard Griegs plass 1, 5015 Bergen Lørdag 23. oktober 2021, 18:00

Den kjente regigruppa bak åpningsseremonien for sommer-OL i Barcelona, La Fura dels Baus tolker operaen om vannymfen Rusalka som forvandler seg til et menneske – i Eivind Gullberg Jensens første forestilling som operasjef ved Bergen Nasjonale Opera.

Høstens store operaopplevelse i Grieghallen er den tsjekkiske nasjonalskatten Rusalka av Dvořák. Operaen er også en av de absolutte favorittene til BNOs nye operasjef, som selv dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester, solister og Edvard Grieg Kor ved denne milepælen i Bergens operahistorie.

Gullberg Jensen har håndplukket både norske og utenlandske solister til Rusalka:
I Grieghallen vil den svenske sopranen Malin Byström, kjent fra sterke tittelroller som Salome, Jenůfa og Tosca, rolledebutere som Rusalka. Prinsen hennes er den tsjekkiske tenoren Ladislav Elgr, som allerede har høstet lovord for denne mannlige hovedrollen i flere ulike operahus. Og den handlekraftige heksen Ježibaba er fra Bergen: Mezzosopranen Hege Høisæter har lang erfaring både fra klassiske roller ved Den Norske Opera & Ballett, og som en markant utøver av samtidsmusikk.

Rusalka av Antonín Dvořák er en nasjonalskatt i Tsjekkia, og tilhører operaens kjernerepertoar, men her i landet er denne romantiske og melodiøse operaen ennå en sjelden framført perle: Faktisk var det Gullberg Jensen selv som dirigerte Rusalka da Den Norske Opera & Ballett fremførte operaen for første gang i Norge i 2009, med Solveig Kringlebotn i tittelrollen. Dette var også starten på den første sesongen i det nye operabygget i Bjørvika, og forestillingen ble direktesendt på NRK2.

Senere har Gullberg Jensen dirigert Rusalka både ved operaen i Zürich, Teatro dell’Opera di Roma og Wiener Staatsoper.
Er operaen Rusalka ukjent for deg, er det likevel godt mulig at du nikker gjenkjennende til «Rusalkas sang til månen». Denne overjordiske arien kommer allerede i 1. akt, når vannymfen Rusalka sitter og lengter etter kjærligheten – før heksen Ježibaba kommer og forvandler henne om til menneske.

RUSALKA
Opera i tre akter (fullscenisk)
Antonín Dvořák / Musikk
Jaroslav Kvapil / Libretto
Fremført på tsjekkisk, tekstes på norsk
Varighet ca. 3 timer og 30 minutter, inkludert 30 minutter pause
Premiere lørdag 23. oktober 2021 kl. 18
Spilles 25., 27. og 29. oktober kl. 19

Grieghallen

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Kor

På grunn av streiken i kulturlivet har resultert i at Bergen Nasjonale Opera må avlyse alle forestillingene av Rusalka, som skulle stått på scenen 23., 25., 27. og 29. oktober i Grieghallen.