Peter Grimes

Konsertant fremføring av Benjamin Brittens opera.

Operaen inneholder mektig og stemningsfull musikk, og maler et levende bilde av et samfunn preget av mistenksomhet, sladder og mobbing når tragedien inntreffer.

Peter Grimes er inspirert av Georg Crabbes diktsamling The Borough fra 1810. Britten og hans partner Peter Pears bearbeidet tekstene. Vi snakker om typiske temaer for Britten; et sympatisk portrett av den sosialt utstøtte, undertoner av seksuell tvetydighet og misbruk, samt et intolerant og hyklersk samfunn på jakt etter syndebukker.

Historien handler om Peter Grimes, en fisker bosatt i en liten kystlandsby på Englands østkyst. Han blir innkalt til rettssalen etter at hans unge lærling døde til sjøs.

Lokalbefolkningen er overbevist om at Grimes har skyld i dødsfallet, men han slipper fri med et pålegg om ikke å bruke lærlinger. Grimes tar ikke hensyn til rettens advarsel og får snart tak i en ny gutt på fattighuset. Noe senere dør også denne gutten.

Landsbybefolkningen samler seg for å ta Grimes, som blir gal, og den gamle skipskapteinen Balstrode gir ham beskjed om dra til havs for å drukne seg selv.