Fem elementer

Kjøp digitale billetter her
Kjøp billetter i salen her

Urfremføring av naturens elementer.

Hør komponisten Torstein Aagaard-Nilsens egne tanker om verket.

​De fire tradisjonelle elementene fra antikkens Hellas, ild, jord, luft og vann, samt elementet «tre» fra kinesisk filosofi, danner grunnlaget for denne konserten i Håkonshallen.

Fem elementer er et bestillingsverk fra Edvard Grieg Kor som får sin urfremføring under årets festspill. Stykket er skrevet av den vestlandbaserte komponisten Torstein Aagaard-Nilsen, og teksten skrevet av Malin Kjelsrud. Med en oppvekst i havgapet i Lofoten, er komponisten ikke ukjent med naturens elementer som inspirasjonskilde.

Resten av programmet kretser også om de fem elementene, med blant annet madrigaler fra 1600-tallet av Claudio Monteverdi og Heinrich Schütz og musikk av de nålevende amerikanske komponistene Caroline Shaw, David Lang og Frank Ticheli.

I madrigalene er elementene ofte metaforer for kjærlighetens flyktighet, men på denne konserten fremføres også musikk som skildrer ødeleggelsen av paradis. Langs «By Fire» oppføres sjelden, og kombinerer et intervju med en uidentifisert CIA-analytiker om en atomprøvesprengning på en atoll i Stillehavet med et utdrag fra Sun Tzus The Art of War om bruken av ild.

Edvard Grieg Kor er residensensemble ved Edvard Griegs hjem Troldhaugen. Koret har oppnådd en status som et ledende åttestemt a cappella-ensemble, og har fått anerkjennelse internasjonalt, blant annet gjennom en Grammy-nominasjon i 2017.