Sesongavslutning

Grieghallen Edvard Griegs plass 1, 5015 Bergen Torsdag 28. april 2022, 19:30

Torsdag 28. april kl. 19.30 i Grieghallen. Fredag 29. april i Vigdartun, Sveio, Fartein Valen Festivalen.

Fartein Valen-stiftelsen vil markere 2022 som et minneår for komponisten, og på kveldens program står to av hans mest kjente komposisjoner.

Fiolinkonserten ble skrevet i 1940 til minne om en ung slektning, Arne, som døde tre år tidligere. Arvid O. Vollsnes skriver at ‘’musikken skal beskrive stemningen fra natten før gutten døde og samtidig minne om alt det gode gutten hadde gitt ham’’. Konserten ble første gang framført av Oslofilharmonien med Ernst Glaser som solist i 1947. Den glimrende konsertmester Alexander Kagan er solist.

Salme 121 ble komponert allerede i 1911 da Valen var student i Berlin, og er basert på Bibelens salme 121. Verket fikk sin urframføring først under Festspillene i 1984, av Harmonien og Bergen Domkantori under ledelse av Karsten Andersen.

Johannes Brahms skrev sin tredje, og etter manges mening, Beethoven-inspirerte symfoni sommeren 1883. Clara Schumann skrev til komponisten at hele symfonien framsto som ‘’ett hjerteslag’’.

Kveldens dirigent, Dmitry Matrienko, er født i Minsk og vant i 2021 den prestisjetunge Malko-konkurransen for unge dirigenter.

Dmitry Matvienko, dirigent
Ann-Helen Moen, sopran
Aleksander Kagan, fiolin
Edvard Grieg Kor
Bergen Filharmoniske Kor
Håkon Matti Skrede, kormester

Program:
Felix Mendelssohn – Hebridene, overtyre
Johann Sebastian Bach – Koral: Jesu meine Zuversicht
Fartein Valen – Fiolinkonsert
Johannes Brahms – Symfoni nr. 3
Fartein Valen  – Salme 121, for kor og orkester