Rusalka

Grieghallen Edvard Griegs plass 1, 5015 Bergen Lørdag 18. mars 2023, 18:00

18. mars, kl.18.00; 20., 22., 24., kl.19.00 i Grieghallen

DEN KJENTE REGIGRUPPA BAK ÅPNINGSSEREMONIEN FOR SOMMER-OL I BARCELONA, LA FURA DELS BAUS, TOLKER OPERAEN OM VANNYMFEN RUSALKA SOM FORVANDLER SEG TIL ET MENNESKE.

Våren 2023 fremføres den tsjekkiske nasjonalskatten Rusalka av Dvořák i Bergen for første gang. Operaen er også en av de absolutte favorittene til BNOs operasjef, som selv dirigerer Bergen Filharmoniske Orkester, solister og Edvard Grieg Kor.

Den kjente regigruppa bak åpningsseremonien for sommer-OL i Barcelona, La Fura dels Baus, tolker operaen om vannymfen Rusalka som forvandler seg til et menneske.

Norske og utenlandske solister
Gullberg Jensen har håndplukket både norske og utenlandske solister til Rusalka:

I Grieghallen vil den svenske sopranen Malin Byström, kjent fra sterke tittelroller som Salome, Jenůfa og Tosca, rolledebutere som Rusalka. Hennes store kjærlighet synges av Brandon Jovanovich, som også har spilt prinsen både ved The Metropolitan og Wiener Staatsoper. Og den handlekraftige heksen Ježibaba er fra Bergen: Mezzosopranen Hege Høisæter har lang erfaring både fra klassiske roller ved Den Norske Opera & Ballett, og som en markant utøver av samtidsmusikk.

Rusalka av Antonín Dvořák er en nasjonalskatt i Tsjekkia, og tilhører operaens kjernerepertoar, men her i landet er denne romantiske og melodiøse operaen ennå en sjelden framført perle: Faktisk var det Gullberg Jensen selv som dirigerte Rusalka da Den Norske Opera & Ballett fremførte operaen for første gang i Norge i 2009, med Solveig Kringlebotn i tittelrollen. Dette var også starten på den første sesongen i det nye operabygget i Bjørvika, og forestillingen ble direktesendt på NRK2.

Senere har Gullberg Jensen dirigert Rusalka både ved operaen i Zürich, Teatro dell’Opera di Roma og Wiener Staatsoper.

– EG GLER MEG TIL Å PRESENTERA RUSALKA FOR FYRSTE GONG I BERGEN. DVOŘÁKS MEISTERVERK HAR FØLGD MEG I MI OPERAKARRIERE, FRÅ EG DIRIGERTE DEN FYRSTE FRAMFØRINGA AV DENNE OPERAEN I NOREG, I DET DEN GONG SPLITTER NYE OPERAHUSET I BJØRVIKA. EIVIND GULLBERG JENSEN

Verdenskjent sang til månen
Er operaen Rusalka ukjent for deg, er det likevel godt mulig at du nikker gjenkjennende til «Rusalkas sang til månen». Denne overjordiske arien kommer allerede i 1. akt, når vannymfen Rusalka sitter og lengter etter kjærligheten – før heksen Ježibaba kommer og forvandler henne om til menneske. (Les om hele handlingen her.)

Eventyropera i tre akter

Antonín Dvořák / Musikk
Jaroslav Kvapil / Libretto

Bergen Filharmoniske Orkester
Edvard Grieg Kor
Damestemmer fra Bergen Filharmoniske Kor (bakscene-kor)

Synges på  tsjekkisk, tekstes på norsk
Varighet ca. 3  timer, inkludert 30 minutter pause

En ny produksjon fra Bergen Nasjonale Opera.
Presenteres av Bergen Nasjonale Opera i samarbeid med Musikkselskapet Harmonien og Edvard Grieg Kor.