Rakhmaninovs tredje pianokonsert

Informasjon
Grieghallen
Edvard Griegs plass 1, 5015 Bergen
Torsdag 11. april 2019
Foto: Marko Borggreve

Torsdag 11. april kl. 19.30
Fredag 12. april kl. 19.30

Rakhmaninovs romantiske og fengslende tredje pianokonsert og Stravinskys mektige sakrale verk for kor og orkester, og a capella salmesang gir en god inngang til påsken.

Rakhmaninovs mesterstykke er kanskje det mest krevende å spille av alle romantiske pianokonserter. Den er også helt fra ansatsen en av de mest fengslende, med sitt vakre tema som begynner hos solisten og så tas over og utvikles av orkesteret. Solisten i Rakhmaninovs pianokonsert er Alexander Gavrylyuk som omtales som en av de helt store pianistene i sin generasjon. Han får særlig anerkjennelse for sitt på én gang poetiske og virtuose spill.

Selv om Stravinsky var oppdratt innenfor den russisk-ortodokse tro, tok det lang tid før han skrev religiøs musikk. Først i 1930, kanskje influert av skyldfølelse for sine egne gjerninger, komponerte han Salmesymfonien, et mektig og sakralt verk for kor og orkester.

Edvard Grieg Kor innleder konserten med en russisk påskehymne som trolig både Stravinsky og Rakhmaninov kjente, og som kanskje inspirerte Rakhmaninov til hovedtemaet i hans tredje pianokonsert.

«Alexander Gavrylyuk is, easily, the most compelling pianist of his generation», Limelight

Konsertene arrangeres med generøs støtte fra Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen.