Zwarte Avonden

Publisert 3. november 2017, oppdatert 27. oktober 2018.

24.11.2017, 19:00,
TOON,
Jan Evertsenstraat 4, 1057 Amsterdam, Nederland.

25.11.2017, 20:30,
Salon de IJzerstaven,
Bickersgracht 10, 1013 LE Amsterdam, Netherlands.

Dette Zwarte Avonden-programmet er utarbeidet av Tyrone Landau under Bergen Nasjonale Operas «Unge Stemmer»-program, Edvard Grieg Kor og Edvard Grieg Ungdomskor. Landau har en sterk tilknytning til både Bergen Nasjonale Opera og Edvard Grieg Kor i Bergen. Konsertene er sponset av Edvard Grieg Kor og Bergen Nasjonale Opera.

Under den skrekkelige Nazi-okkupasjonen av Amsterdam, ble det gjort forsøk på å utslette det blomstrende jødiske bidraget til byens kulturliv. Jødiske musikere, og musikken deres, ble forbudt å fremføre offentlig. Zwarte Avonden var hemmelige, skjulte opptredener, hvor jødiske musikere kunne uttrykke sin musikalske arv. Mange jødiske musikere omkom i holocaust, og musikken deres ble tapt da de ble deportert.

Enda en gang blir den fantastiske musikken skapt av de jødiske komponistene i Amsterdam gjenoppdaget, og vi er glade for å kunne presentere denne fremførelsen av vokalmusikk fra fem komponister, med et spenn fra energisk førkrigs-musikk, til desperasjonen under okkupasjonen, frem til frigjøringens jubel.

Artister:

Sopran – Elizaveta Agrafenina
Tenor – Tyrone Landau
Piano – Stephen Higgins
Mezzosopran – Sára Gutvill
Piano – Jaap Kooi